Magyarország biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára kétoldalú megállapodásokat írt alá Szudánban

Mikola István a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára több miniszterrel is találkozott december elején Szudánban, ahol mezőgazdasági, egészség- és oktatásügyi megállapodásokat írt alá. Az Államtitkár kiemelte: Magyarország nagyra értékeli Szudán stabilitását és azt a szerepet, amelyet az afrikai migrációs hullám megfékezésében játszott, és reméli, hogy ez a jövőben is folytatódni fog.

 

 

Az együttműködés egyik legfontosabb területeként említette az egészségügyet. A szudáni egészségügyi miniszter kiemelte, hogy az elmúlt évtizedek szankciós politikája súlyos károkat okozott hazája ellátórendszerében. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a jelenlegi helyzetben gyors ütemben indulhat el az ország kórházainak helyreállítása, amelyben Magyarországra is jelentős szerep vár. Jó példaként említette a Kartúmban létesítendő magyar diagnosztikai központot. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet vezetője, aki a delegáció tagjaként szintén a szudáni fővárosba látogatott, elmondta: a betegségek felismerése nélkül a gyógyítás is elképzelhetetlen, így a diagnosztikai központ fejlesztése a magyar részről kiemelt cél.

A delegáció tagjai egyetértettek abban, hogy a szudáni kereskedelmi képviselet az elmúlt években komoly szerepet játszott az új magyar technológiák megismertetésében a szubszaharai térségben.

A tárgyalásokon a jövőbeni együttműködés kiemelkedő területeként jelölték meg a mezőgazdaságot. Közölte: a szudáni fél elismeréssel beszélt a magyar szakemberek korábbi, Afrikában tapasztalt sikereiről. Hangsúlyozták, hogy Magyarország ezért kap lehetőséget a közeljövőben, hogy jelentős nagyságú földterületen, az új mezőgazdasági technológiák és a trópusi gazdálkodásra alkalmas magyar hibridek segítségével, mintagazdaságokat hozzon létre.

 

 

Felhívta a figyelmet: az oktatási együttműködés területén áttörést jelenthet, hogy a jövő évtől a Stipendium Hungaricum program keretei között évente 25 szudáni diák tanulhat magyar egyetemeken és a kartúmi kormány 10 magyar hallgató számára biztosít ingyenes oktatást a szubszaharai országban. A felsőoktatásról szóló megállapodást a szudáni oktatási miniszter és Mikola István látta el aláírásával.

Az államtitkár azt mondta: a háromnapos látogatás jelentős eredménye az új szudáni-magyar légügyi egyezmény. A két ország között az 1960-as években megkötött megállapodás ugyanis elévült, így a szudáni gépek nem feleltek meg az EU-s előírásoknak és nem léphettek be a magyar légtérbe. Ezután viszont abban bíznak a felek, hogy mielőbb leszállhat Budapesten az első Kartúmból érkező járat. Az egyik legnagyobb magánkézben lévő szudáni légitársaság már be is jelentette, hogy légicsomópontként szeretné használni a magyar fővárost, ahonnan további járatokat indítana nyugat-európai nagyvárosokba.

(forrás: MTI)

 

Bonus William Hill
Bonus Ladbrokes

Minden jog fenntartva - 2014 - Szudáni-Magyar Kereskedőház Kft.

Premium Templates