Az Egyesült Államok megszűntette a 20 éve fennálló gazdasági embargót Szudánon

Az Egyesült Államok pénteken végleg eltörölte a 20 éve fennálló szankciókat Szudán ellen, hivatkozva az országnak a humanitárius segítségnyújtás területén, és a terrorizmus elleni harcban elért eredményeire.


"Ma az Egyesült Államok úgy döntött, hogy megszünteti a Szudánnal szembeni, a  13067 és 13412 ügyrendi rendeletekkel kiszabott  gazdasági szankcióit, elismerésben részesítve a szudáni kormány pozitív lépéseit a szudáni konfliktusos területeken folytatott harcok megszüntetésére – nyilatkozta Heather Nauert, az Egyesült Államok szóvivője pénteken.


A szankciók feloldására és a gazdasági embargó megszüntetésére vonatkozó döntés  Trump múlt havi intézkedései után következtek, amikor Szudánt eltávolították azon országok listájáról, amelynek állampolgárai utazási korlátozások alá esnek. Szudán volt az egyetlen ország, aki lekerülhetett ezen listáról.


Az Egyesült Államok 1997-ben rendelt el kereskedelmi szankciókat Szudánra, ideértve a kereskedelmi embargót és a tőke befagyasztását. 2006-ban megújította a szankciókat, majd Barack Obama korábbi amerikai elnök leköszönése előtti utolsó intézkedései egyikeként ideiglenesen feloldotta azokat, míg végül teljesen megszüntetésre kerültek október 12-i hatállyal.

 Az Egyesült Nemzetek Szudáni kirendeltsége elismerését fejezte ki a felek, de különösen a szudáni kormány erőfeszítései iránt, amely során az elmúlt kilenc hónapban konkrét lépésekkel bizonyította az ország komoly szándékait a humanitárius segítségnyújtás javítására az ország területén. Az UNTC a jövőben is támogatni fogja a nemzetközi együttműködést a multilateralizmus szellemében, hogy támogassa Szudánt az előtt álló kihívások leküzdésében.

 "Ez egy történelmi döntés, amely megnyitja az utat Szudán számára egy szélesebb körű gazdasági fejlődéshez" üdvözölték az európai országok is a kereskedelmi szankciók feloldását.

Ez a lépés egy fókuszált, 16 hónapos diplomáciai erőfeszítés eredménye annak érdekében, hogy Szudán előrehaladást érjen el ezeken a kulcsfontosságú területeken.

 A szankciók eltörlését kihirdető amerikai nyilatkozat elismerte Khartoum komoly együttműködését az Egyesült Államokkal számos kérdésben, továbbá kinyilvánította, hogy Washington továbbra is törekszik a kétoldalú kapcsolatok javítására Szudánnal.

Bonus William Hill
Bonus Ladbrokes

Minden jog fenntartva - 2014 - Szudáni-Magyar Kereskedőház Kft.

Premium Templates