Magyarországra látogatott a Szudáni Köztársaság két, elismert orvosprofesszora

Hazánkba látogatott május 14. és 18. között a Khartoum Egyetem igazgatója, Professzor Ahmed Suleiman, valamint az egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Osztályának vezetője, Professzor Osheik AbuAsha Seidi.

Magyarország biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára kétoldalú megállapodásokat írt alá Szudánban

Mikola István a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára több miniszterrel is találkozott december elején Szudánban, ahol mezőgazdasági, egészség- és oktatásügyi megállapodásokat írt alá. Az Államtitkár kiemelte: Magyarország nagyra értékeli Szudán stabilitását és azt a szerepet, amelyet az afrikai migrációs hullám megfékezésében játszott, és reméli, hogy ez a jövőben is folytatódni fog.

Gazdasági Vegyes Bizottságot hoz létre Magyarország Szudánnal

Szudán külügyminisztere, Prof. Ibrahim Ghandour október végén Budapestre látogatott, hogy találkozzon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel.

Az október 30-31-re szervezett látogatás célja a két kormány közötti gazdasági és műszaki együttműködés szorosabbra fűzése volt.  A vendégül látó magyar küldöttségen túl, a delegáció  résztvevőit, prof. Ibrahim Ghandour külügyminisztert és kabinetfőnökét,  Mr. Fadoul Mohamed Fadoult, valamint Mr. Khalied Musa Dafallat és Mrs. Sahar Mohamed Ishagot az Európai Ügyek Osztályától  a Magyarországra akkreditált szudáni diplomata küldöttség is fogadta.

Az Egyesült Államok megszűntette a 20 éve fennálló gazdasági embargót Szudánon

Az Egyesült Államok pénteken végleg eltörölte a 20 éve fennálló szankciókat Szudán ellen, hivatkozva az országnak a humanitárius segítségnyújtás területén, és a terrorizmus elleni harcban elért eredményeire.


"Ma az Egyesült Államok úgy döntött, hogy megszünteti a Szudánnal szembeni, a  13067 és 13412 ügyrendi rendeletekkel kiszabott  gazdasági szankcióit, elismerésben részesítve a szudáni kormány pozitív lépéseit a szudáni konfliktusos területeken folytatott harcok megszüntetésére – nyilatkozta Heather Nauert, az Egyesült Államok szóvivője pénteken.


A szankciók feloldására és a gazdasági embargó megszüntetésére vonatkozó döntés  Trump múlt havi intézkedései után következtek, amikor Szudánt eltávolították azon országok listájáról, amelynek állampolgárai utazási korlátozások alá esnek. Szudán volt az egyetlen ország, aki lekerülhetett ezen listáról.


Az Egyesült Államok 1997-ben rendelt el kereskedelmi szankciókat Szudánra, ideértve a kereskedelmi embargót és a tőke befagyasztását. 2006-ban megújította a szankciókat, majd Barack Obama korábbi amerikai elnök leköszönése előtti utolsó intézkedései egyikeként ideiglenesen feloldotta azokat, míg végül teljesen megszüntetésre kerültek október 12-i hatállyal.

 Az Egyesült Nemzetek Szudáni kirendeltsége elismerését fejezte ki a felek, de különösen a szudáni kormány erőfeszítései iránt, amely során az elmúlt kilenc hónapban konkrét lépésekkel bizonyította az ország komoly szándékait a humanitárius segítségnyújtás javítására az ország területén. Az UNTC a jövőben is támogatni fogja a nemzetközi együttműködést a multilateralizmus szellemében, hogy támogassa Szudánt az előtt álló kihívások leküzdésében.

 "Ez egy történelmi döntés, amely megnyitja az utat Szudán számára egy szélesebb körű gazdasági fejlődéshez" üdvözölték az európai országok is a kereskedelmi szankciók feloldását.

Ez a lépés egy fókuszált, 16 hónapos diplomáciai erőfeszítés eredménye annak érdekében, hogy Szudán előrehaladást érjen el ezeken a kulcsfontosságú területeken.

 A szankciók eltörlését kihirdető amerikai nyilatkozat elismerte Khartoum komoly együttműködését az Egyesült Államokkal számos kérdésben, továbbá kinyilvánította, hogy Washington továbbra is törekszik a kétoldalú kapcsolatok javítására Szudánnal.

Minisztériumi agrárdelegáció Khartoumban

 

Dr. Nagy Istvánt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkárát látta vendégül május elején a szudáni Mezőgazdasági és Erdészeti Miniszter. A delegáció célja a két ország közötti kapcsolat, illetőleg a  mezőgazdaság területén való együttműködés erősítése volt.

Íjgyártó István Államtitkár úr látogatása Szudánban

Íjgyártó István Kulturális és Tudománydiplomáciáért Felelős Államtitkár hivatalos látogatást tett Szudán fővárosában, Kartúmban 

Bonus William Hill
Bonus Ladbrokes

Minden jog fenntartva - 2014 - Szudáni-Magyar Kereskedőház Kft.

Premium Templates